Zelf website maken als ZZP´er

Ben jij een zelfstandige ondernemer zonder personeel? Dan zul je waarschijnlijk nadenken over het opzetten van een eigen website. Dat is geen gek idee, want ondernemers die hun producten of diensten via een website aanbieden, behalen meer omzet dan concurrenten die geen eigen website hebben. Als je zelf weinig technische kennis, kan het best een flinke opgave zijn om dit van de grond te krijgen. Ontdek via onderstaande stappen, hoe jij gemakkelijk zelf een website kan maken.
Hosting vinden voor je website
Websites kunnen 24/7 benaderd worden door (potentiële) klanten die zich online bevinden. Dit wordt mogelijk gemaakt door een webhosting bedrijf. Er zijn verschillende soorten hosting partijen te vinden. Dit heeft te maken met de grootte en wensen van jouw eigen bedrijf. Kleinere bedrijven hebben bijvoorbeeld minder grote servers nodig waar hun website op kan draaien. Grote bedrijven hebben juist behoefte aan sterke servers, zodat ze het hoge aantal bezoekers kunnen opvangen, zonder dat de website offline raakt. Het is dus raadzaam om eerst de omvang van je eigen bedrijf in kaart te brengen, voordat je een keuze maakt over het soort hosting van je website.
Een domeinnaam voor je website kiezen
Wanneer je een website voor je bedrijf wilt opzetten, is het verstandig om je van tevoren te verdiepen in de stappen die hier allemaal voor gelden. Je weet nu dat je een webhosting bedrijf nodig hebt, die past bij de omvang en wensen van jouw bedrijf. Een ander punt waar je mee te maken gaat krijgen, is het vinden en claimen van een passende domeinnaam.
Je domeinnaam is in de meeste gevallen gelijk aan je bedrijfsnaam. Heb jij een algemene bedrijfsnaam? Dan bestaat de kans dat de domeinnaam al in gebruik is door iemand anders. Op de website van de hostingpartij, kun je controleren of de domeinnaam vrij is. Wanneer deze beschikbaar is, kun je de domeinnaam claimen en kun je beginnen met het bouwen van je website. Is de domeinnaam niet vrij? Dan heb je de mogelijkheid om de eigenaar te benaderen en de domeinnaam van hem of haar over te kopen.
Het bouwen van je website
Met bepaalde software systemen is het mogelijk om als leek zelf je website te ontwerpen en live te zetten. Denk hierbij aan systemen zoals WordPress of Shopify. Het is zeker aan te raden om vooraf te bepalen wat jouw huisstijl is. Op deze manier heb jij synergie tussen de verschillende kanalen waarin klanten jou kunnen benaderen. Je wordt direct herkent. Is jouw huisstijl al bepaald? Zorg er dan voor dat je de juiste kleurcodes hebt klaarliggen voordat je begint. Zonder kleurcodes bestaat de kans groot dat je een kleur kiest die lijkt op jouw huisstijl, maar toch niet hetzelfde is.
Kunnen (potentiële) klanten persoonsgevoelige informatie bij jouw achterlaten? Houd daar dan rekening mee in je cookie-vermelding. Heb jij geen cookie-vermelding of een incomplete? Dan loop je het risico op een boete dat kan oplopen in de duizenden, tot aan tonnen in euro´s.
Ben je klaar met het ontwerpen van je eigen website? Je doet er verstandig aan om een developer een laatste check te laten doen. Op deze manier weet je zeker dat er geen technische fouten zullen ontstaan op je gloednieuwe website.