Werkzoeken: tips om verder te komen

Dus je zit er middenin, op zoek naar een baan en eindelijk biedt iemand je een interview aan.

Solliciteren voor een baan als gehandicapte verschilt niet zo veel van de ervaring van een niet-gehandicapte. Als gehandicapte zijn er echter een paar extra dingen zijn waar je rekening mee moeten houden als je op sollicitatiegesprek gaat. Deze blog gaat over solliciteren in het algemeen, met of zonder handicap.

Concentreer je op jouw bekwaamheid, niet op jouw handicap

Nu hoef je jouw handicap nooit bekend te maken, maar als je het doet benadruk het dan als een sterk punt. Inzicht, empathie en perspectief zijn vaardigheden die veel mensen met een handicap hebben. Laat ze zeker zien.

Laat zien dat je over de vaardigheden beschikt die ze willen

Potentiële werkgevers hebben graag een bewijs van jouw vaardigheden en niet alleen van jouw woord. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk ervaring hebt met de vaardigheden die je wilt promoten. Je ervaring kan zijn door middel van betaald werk of vrijwilligerswerk; het maakt niet uit. Interviewers kunnen je vragen om anekdotisch bewijs te geven. 

Doe onderzoek naar het bedrijf

Dit is een must voor elke voorbereiding op een interview. Het hoeft geen diepe duik te zijn, maar hoe meer je weet, hoe beter je zult zijn. Bij sollicitatiegesprekken gaat het er net zo goed om dat je het bedrijf controleert om te zien of ze goed bij jou passen, als dat het aan hen is om te controleren of jij goed voor hen bent.

Wees bereid om cv-hiaten uit te leggen

Het is moeilijk om door te breken op de arbeidsmarkt als je een opleiding hebt gevolgd en geen ervaring hebt of andersom. Het is nog moeilijker als je cv-hiaten hebt. Het maakt niet uit wat de oorzaak van de kloof is, maar houd er rekening mee dat het in een interview ter sprake kan komen.

Oefenen

Nerveus zijn is oké en het wordt verwacht. Als je oefent, zal het helpen met je zelfvertrouwen. Hoe zelfverzekerder en rustiger je overkomt, hoe beter je eruit zult zien tijdens je sollicitatiegesprek.

Vraag om feedback

Dit zal je helpen erachter te komen wat je goede eigenschappen zijn en waar je aan moet werken. Je kunt de feedback vervolgens gebruiken om je voor te bereiden op jouw volgende sollicitatiegesprek.

Blijf positief

Dit is een beetje cliché, maar de arbeidsmarkt is uitdagender dan ooit om te navigeren. Nu komt het vaker voor dat een bedrijf niet reageert als je een cv stuurt in plaats van je sollicitatie afwijst. Afwijzing is onderdeel van het proces. Houd dus een positieve kijk. De juiste baan komt vanzelf.

Als je op zoek bent naar vacatures in sociaal domein, omdat je bijvoorbeeld bent gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking op die op zoek zijn naar een baan, neem dan een kijkje op BVNG.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *