Wat is engineering en waarom uitbesteden?

Een stukje geschiedenis.


Aangedreven door de ontwikkeling van de stoommachine nam de engineering tijdens de industriële revolutie een enorme vlucht. Voor het eerst werden wetenschappelijke, sociale, economische en technische kennis gezamenlijk ingezet om systemen te verbeteren. Sindsdien heeft de tijd niet stil gestaan. Technologie wordt steeds vernuftiger en technologische ontwikkelingen vormen een bron voor economische groei.


Engineering, wat houdt het in?


De Van Dale spreekt over techniek, bouw of constructie. In de breedste zin van het woord omvat engineering het gehele systeem aan technologische ontwikkelingen, die als doel het vereenvoudigen van het dagelijks leven hebben. Hierbij worden wetenschappelijke principes toegepast. Het gaat hier om de gang die voorafgaat aan het bedenken, ontwikkelen, bouwen of construeren van technische structuren, systemen, producten, apparaten en (productie)processen. Anders dan bij reverse engineering, waarbij onderzoek wordt gedaan aan de hand van een proces of eindproduct en waarbij op voorhand niet alle kennis beschikbaar is. Afhankelijk van specifieke vaardigheden, zijn engineers actief in een enorm breed werkveld. Individueel of in teamverband wordt gewerkt aan oplossingen voor allerhande problemen.


Engineering, uitbesteden of zelf doen?


Wat is beter, engineering uitbesteden of in eigen hand houden? We leven in een kenniseconomie die is ontstaan door het delen van kennis. Op korte termijn betekent het delen van kennis een investering, omdat gebouwd moet worden aan relaties. Dit kost tijd en vertrouwen. Op de lange termijn zie je echter dat deze investering zich uitbetaalt. Het delen van kennis zorgt er immers voor dat deze kennis wordt uitgebreid. Het zorgt mogelijk voor een vergroting van het werkkapitaal en het kunnen uitblijven van extra investeringen in je eigen organisatie. Door uit te besteden kun je projecten aannemen waarvoor je zelf niet de nodige kennis en expertise in huis hebt. Een extern team aan engineers neemt dit van je over. Zo werk je toe naar een lagere inkoopprijs, een hogere efficiëntie, procesoptimalisatie en kwaliteitsverbetering.


Meer lezen?
Op de hoogte blijven van handige tips en updates in deze branche? Houd dan de website van Industrie & Bouw ook goed in de gaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *