Vuurwerk in eindejaarsperiode zorgt voor slaapproblemen

Cute kid boy wearing pajamas with bear toy in hand
We openen het nieuwe jaar graag letterlijk met een knal. Massaal trekken we de vuurwerkwinkels in om van het verzamelde geld knal- en siervuurwerk te halen. Sommigen trekken daarvoor naar achter de landsgrenzen. Het mag mooi zijn, maar het moet vooral knallen. En daar komen al eens problemen van.
Tradities rond de eettafel
Vele gezinnen en vriendengroepen verzamelen op oudejaarsavond en gaan lekker tafelen. Bij dat gezellig samenzijn hoort immers lekker eten. Traiteurs en cateraars vieren hoogdagen in december. Maar ook het sushi bestellen zit in de lift. En kooktechnieken zoals raclette, fondue of winterbarbecue wordt zeker in de eindejaarsperiode vaker in de mond genomen. Kortom, een lekker diner om de gezelligheid op oudejaarsavond te kaderen, meer hoeft dat voor meerdere mensen niet te zijn. Er wordt lekker lang getafeld en rond 12 uur lopen we met zijn allen naar buiten. Het moment dat we het nieuwe jaar openen, gaat namelijk gepaard met een hoop vuurwerk en knallen.
Slaapproblemen
Kinderen en ouderen kampen met slaapproblemen te midden van al dat nachtelijk lawaai. Rond middernacht slaan we de ogen ten hemel om het lichtspektakel dat het nieuwe jaar inluidt te aanschouwen. Met luide knallen probeerden feestvierders al vanaf de Mingdynastie boze geesten de verjagen om succesvol aan het nieuwe jaar te starten. Tussen vrienden of buurten worden bijna wedstrijdjes gehouden over wie de luidste knallen maakt.
Maar niet iedereen vindt al dat lawaai leuk: kinderen bedekken de oren en kleine baby’s, maar vooral de viervoeters in huis schieten in paniek. Menig huisgezin probeert dan ook de koorst en/of zijn trouwste vriend in bedwang te houden.