Tips om jezelf online te beschermen | veilig internetten tips.

Zowel zakelijk als privé doen we van alles online, het internet is niet meer weg te denken tijdens onze dagelijkse activiteiten. Of dat nu het opzetten van een VPN verbinding met je werk is om vervolgens ook nog even een online meeting in te gaan. Of dat je voor privédoeleinden de laatste trends op het gebied van mode wilt checken of nog even snel online je boodschappen gaat bestellen. 

Het internet is overal en zitten we besteden we afwisselend per persoon ongemerkt een aantal uur per dag online. Wat we tijdens onze online activiteiten ook ongemerkt doen is het delen van allerlei informatie over ons zelf. Denk hierbij aan je Social media accounts, het aanmaken en registreren van nieuwe accounts omdat je even snel wat wilt downloaden, hier een e-mailadres, daar een wachtwoord en ga zo maar door.

Big tech data verzameld jouw informatie.

Ondertussen is de big data industrie een miljarden sector die een doel heeft. En dat is zoveel mogelijk weten over jou. Hier wordt flink in geïnvesteerd en volgen trackers en websites je overal om al jouw online activiteiten te loggen en verwerken in bruikbare informatie waar vervolgens weer flink aan verdiend wordt.

Het is niet alleen de big data industrie die meekijkt ook hackers, malware en virussen liggen op de loer om jouw gegevens te stelen. Je snapt dat je je daarom ten alle tijden online moet beschermen. Veilig internetten is exact hetzelfde als veilig over straat, daar loop je ook niet te koop met al je informatie die je aan vreemden geeft. En laat je ook niet aan iedereen zien welk saldo er op je bankrekening staat.

Hoe kun je er nu voor zorgen dat alles wat je doet online veilig gebeurt?

Er zijn een aantal stappen te nemen om jouw online privacy en veiligheid te waarborgen. Eerst is er bewustwording. Dat hebben we zojuist gedaan, dan zijn er een aantal tools die je kunt gebruiken zoals: firewalls, virusscanners, VPN software en je persoonlijke wachtwoordbeheer. Naast de tools is ook de manier waarop je met je online accounts en persoonlijke gegevens omgaat essentieel. 

De juiste tools en bewustwording van je online gedrag.

Je kan namelijk de allerbeste software en beveiliging hebben geïnstalleerd. Maar wanneer jij je wachtwoord aan iedereen geeft is dit natuurlijk niets meer waard. Wees daarom bewust van hoe je met je wachtwoorden en inloggegevens om gaat. Neem desnoods een password manager om dit eenvoudig te beheren en zo veilig mogelijk mee om te gaan.

Gebruik VPN software voor veilige verbindingen.

Een andere stap die je kunt nemen is het installeren van VPN software. Hiermee kun je anoniem internetten en veilig het internet op zonder dat trackers en websites je kunnen volgen. Ook kwaadwillenden weten niet meer wie je bent en is alle data die je verstuurd en ontvangt via het internet versleuteld. Op deze pagina lees je onder andere hoe een VPN werkt en wat de beste VPN providers zijn: https://passwordmanagers.nl/vpn Zeker wanneer je dit in combinatie met wachtwoordbeheer software gebruikt ben je al een stuk veiliger op het internet. Criminelen en bedrijven kunnen je niet meer volgen en dus ook je gegevens niet meer inzien en aan je IP adres koppelen omdat je continue met een andere ip adres het internet op gaat. 

Scan regelmatig je computer op virussen en malware.

Zelfs met een VPN en je wachtwoorden management onder controle kun je nog risico lopen. Je mag dan wel anoniem op het internet rond surfen en met de sterkste niet te raden wachtwoorden inloggen. Wanneer jij veel download om wat voor reden dan ook, dit kan echt van alles zijn. bestanden voor je werk, documenten, templates, software, muziek, films, een e-book of ander soort pdf bestand. Een afbeelding of door op een verkeerde link ergens op een website te klikken kun je zomaar een virus of malware ongemerkt op je computer installeren. 

Het is dus essentieel om hier niet alleen bewust van te zijn. Maar ook om regelmatig je computer of laptop te scannen op virussen en malware. Zo kun je op tijd voorkomen dat kwaadwillende schade toe brengen of je gegevens stelen. Neem daarom naast een VPN dienst, een password manager en een virusscanner. 

De laatste tip is: Kies niet voor gratis versies van dit soort software maar neem een betaalde dienst om er zeker van te zijn dat deze goed werkt en doet wat het moet doen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *