Singles Day, wat is het en waar komt het vandaan?

Singles Day is in 1993 bedacht door een groepje Chinese studenten aan de universiteit van Nanjing. Ze vonden dat er een feestdag moest komen voor vrijgezellen. China telt namelijk een grote groep vrijgezelle mannen, als gevolg van de zogeheten ‘1-kind-politiek’ van de Chinese regering. Eind jaren tachtig bepaalde de regering dat gezinnen maximaal één kind mochten hebben. Daar zijn de vrijgezelle mannen van nu, het resultaat van. Het idee was een ludieke actie, maar werd al snel overgenomen door andere universiteiten en groeide uit tot een grote feestdag, waarop verschillende festiviteiten werden georganiseerd. Zo is 11 november – singles day – bijvoorbeeld nog steeds een dag waarop veel Chinezen voor het eerst iemand uit vragen of waarop ze een blind date hebben.

 

Online shopfestijn

In 2009 haakte e-commerce gigant AliBaba op het succes van Singles Day in. Het bedrijf organiseerde een uitverkoop die zich speciaal richtte op de jonge vrijgezel. Deze actie sloeg goed aan en in de afgelopen jaren is Singles Day uitgegroeid tot een online shopfestijn. Voor AliBaba is het de dag waarop veruit de hoogste omzet wordt gehaald. En ook andere Chinese webshops volgden het voorbeeld. Inmiddels is de dag echt niet meer alleen een feest voor vrijgezellen, maar iedereen kan profiteren van de kortingsacties die met name online worden geboden. Enkele jaren geleden waaide deze rage over naar Europa en de rest van de wereld. En steeds meer profiteren ook wij van de Singles Day aanbiedingen van de diverse internetwinkels.

 

Origineel karakter

In China heeft de dag hoe dan ook zijn originele karakter voor een groot deel behouden. Vrijgezellen krijgen bijvoorbeeld korting in verschillende horecagelegenheden, zoals karaokebars en in bioscopen. Maar de dag is ook steeds meer een gelegenheid geworden voor stellen. Zo trouwden op 11 november 2011 (11/11/11) veel meer koppels dan op andere dagen. Dit heeft dan weer alles met de Chinese symboliek te maken, waarbij 11 staat voor twee personen die elkaar vinden en bijelkaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *