Hoe richt je je winkel in?

Een winkel inrichten, dat is zo makkelijk nog niet. Een goede winkelinrichting is meer dan simpelweg de spullen die je verkoop neerzetten en wachten tot de klanten binnen komen wandelen en van alles kopen.

 

Je winkel als etalage

De meeste winkels hebben een etalage. Dé manier om klanten je winkel binnen te lokken. Je kunt er wat hoogtepunten uit je assortiment uitstallen en mensen zo verleiden om binnen te kopen om een aankoop te doen. Je kunt je etalage ook goed gebruiken om een eventuele aanbieding of uitverkoop te communiceren. We kennen allemaal de etalages waar met grote cijfers het percentage korting dat wordt gegeven in wordt gecommuniceerd. Consumenten zijn dol op korting, dus zeker als deze hoog is, is de kans groot dat zij even komen kijken of er nog iets leuks voor hen tussen zit.

 

Je etalage is echter ook het visitekaartje van je winkel. De manier waarop je het publiek dat langsloopt in één oogopslag kunt vertellen wat voor soort winkel je precies hebt. Wat ze er kunnen kopen, voor wat voor soort mensen het assortiment geschikt is, en wat voor prijsniveau je ongeveer rekent. Het is niet gemakkelijk om dat allemaal duidelijk te maken op zo’n kleine ruimte. Het is dus ook niet voor niets dat er mensen zijn die er hun beroep van hebben gemaakt om winkels van goede, functionele etalages te voorzien die precies passen bij wat zij willen uitstralen.

 

Het houdt niet op als je binnen bent

 

Zelfs met een goede etalage ben je echter nog niet klaar. Als de sfeer in de winkel totaal niet overeenkomt met wat mensen op basis van de etalage verwachten, zullen zij zich alsnog niet thuis voelen, en niet snel overgaan tot een aankoop. Het is dus zaak om de sfeer ook binnen de hele winkel door te trekken, maar daarbij ook de functionaliteit niet uit het oog te verliezen. Je winkel is er tenslotte op gericht om spullen te verkopen, en deze functie moet dan ook het uitgangspunt zijn.

 

Hoe je je producten presenteert, kan sterk beïnvloeden hoeveel je ervan verkoopt. Het moge duidelijk zijn dat producten die duidelijk in het zicht staan of hangen, vaker verkocht zullen worden dan zaken die minder makkelijk te zien zijn. Het effectief gebruiken van de ruimte, zodat alle producten op een zo goed mogelijke manier gepresenteerd kunnen worden, noemen we service merchandising. Een vak apart, want om dit goed te kunnen doen, moet je uit ervaring precies weten wat wel en niet werkt. Doe je het echter goed, dan kan het veel goeds betekenen voor de omzet van de winkel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *