Hoe blijf je jezelf ontwikkelen als manager?

Als manager heb je natuurlijk al een belangrijke functie binnen een bedrijf, waar je in bent gegroeid. Toch is het nog altijd heel relevant om je te blijven ontwikkelen! Zie dit als een stukje persoonlijke groei, maar net zo goed als een belangrijke zet voor het groeien met je team. Hoe je dat slim aanpakt? Lees onze tips voor een optimale ontwikkeling als manager!

 

Aan de slag met cursussen

 

Hoe kun je een nog betere manager van jezelf maken? Het is raadzaam om hier niet alleen binnen je bedrijf, maar juist ook extern mee aan de slag te gaan. Om je prestaties op de werkvloer verder te ontwikkelen is management coaching uitermate leerzaam: deze vorm van coaching is erop gericht om je leiderschapskwaliteiten verder te verbeteren. Je leert verschillende aspecten verder uit te bouwen, zoals het aansturen van medewerkers en het maken van beslissingen. Zo vergroot je je professionaliteit als leidinggevende. Ook in combinatie met medewerkers coachen kan dit leiden tot meer groei en succes binnen je bedrijf – uiteraard een belangrijk proces binnen de bedrijfsvoering!

 

Vraag regelmatig om feedback

 

Jouw werknemers weten als geen ander hoe jij het doet als leidinggevende op de werkvloer. Daarom is het heel relevant om met regelmaat om feedback te vragen. Plan hier bijvoorbeeld op jaarlijkse basis een moment voor in: ga met je team in gesprek en laat duidelijk weten dat je openstaat voor reflectie. Je kunt erover nadenken om dit op anonieme basis te doen: laat je werknemers bijvoorbeeld een anonieme digitale vragenlijst invullen over jouw leiderschap. Het grote voordeel hieraan? Zo is de kans groter dat je team echt eerlijk durft te zijn. Spannender voor jou, maar ook zeker waardevoller! Wees tevens open in de communicatie naar je team over de verbeterpunten die naar voren zijn gekomen en hoe je hieraan gaat werken in de toekomst. Als je hier als leidinggevende open kaart in speelt, merk je dat je meer respect krijgt vanuit je team! 

 

Blijf actief en verval niet in vastgeroeste gewoonten

 

Zeker als je al een tijd in je rol als manager bent, is er de kans om te vervallen in vastgeroeste gewoonten. Dit is nu eenmaal menselijk: het maakt dat je je werkdagen gemakkelijker doorkomt. Jammer genoeg is dit niet bepaald bevorderlijk voor je bedrijfsvoering – reden dus om steeds weer bewust een actieve rol aan te houden als manager. Zo is het belangrijk dat je altijd op de hoogte bent van nieuwe ontwikkelingen in je branche, evenals veranderingen in je team. Zorg dat je bij de pinken ben én blijft: een belangrijke eigenschap voor succes als leidinggevende!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *