Het conflict vermijden

Task Force OVB is opgericht om vuurwerk bommen en andere gevaarlijke activiteiten rondom vuurwerk tegen te gaan. Wij komen de gekste dingen tegen. Zoals containers vol met vuurwerk in een haven. Huizen vol met vuurwerk. Jongeren die grote vuurwerkbommen aan het bouwen zijn. Met deze illegale praktijken ontstaan er ook conflicten. Het is voor ons zaak om deze conflicten te vermijden en ons werk te kunnen doen, namelijk het vuurwerk onschadelijk maken.

Hoe vermijden wij conflicten?
Wanneer wij de straat op gaan in de dagen voor oud & nieuw zien wij vaak jongeren te vroeg vuurwerk afsteken. Wanneer je deze jongeren hierop aanspreekt zijn ze vaak agressief of angstig. In het geval van agressief zijn is het zaak het conflict uit de weg te gaan. Hierbij heeft de Cursus conflicthantering van Learnit ons enorm geholpen. Wij hebben hierin geleerd hoe we hiermee om kunnen gaan zodat wij het conflict kunnen op een goede manier kunnen hanteren. Deze conflicten gaan vaak samen met een enorme emoties. De jongeren willen het vuurwerk meteen afsteken zodra ze het binnen hebben, zij hebben hier enorm naar toe geleefd. Echter is het verboden om het voor 31 december 10:00 af te steken.

Hoe wij hier goed in zijn geworden:
Door middel van de cursus conflicthantering hebben wij een enorm zelfvertrouwen gekregen in het handelen bij conflicten. Wij hebben vele malen geoefend met rollenspellen waarbij er werd afgewisseld in degene die het conflict veroorzaakt en in degene die het conflict moet oplossen. Op deze manier kun je jezelf ook verplaatsen in degene die aan de andere kant van het conflict staat.

Een aantal onderwerpen die aan bod kwamen tijdens de cursus conflicthantering waren:

  • Probleemanalyses maken
  • Luisteren, samenvatten en doorvragen
  • Samen tot een oplossing komen
  • Visies op het conflict
  • Stijlen van conflicthantering
  • Alternatief voor onderhandelen
  • Eigen stijl ontwikkelen van conflicthantering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *