Het belang van informatiebeveiliging

informatiebeveiliging

Het internet heeft ons leven in een rap tempo ingehaald. We hadden ons dertig jaar geleden nooit kunnen voorstellen dat het internet zo’n belangrijke plek in ons leven zou innemen. We spreken van een digitale samenleving. We zoeken contact online, staan altijd met elkaar in verbinding, kunnen 24/7 de laatste nieuwtjes volgen, doen aankopen online en ga zo maar door. De nieuwste generaties hebben geen weet meer van een leven zonder internet en zonder smartphones. Bizar hoe snel dat gegaan is. 

Maar ondanks alle voordelen van onze digitale samenleving, heeft het ook voor meer kwetsbaarheid gezorgd. We delen steeds meer gevoelige informatie online. Veel informatie wordt tegenwoordig ook digitaal opgeslagen. Denk maar aan dossiers bij zorginstellingen. Dit zijn allemaal gegevens die je liever niet in de verkeerde handen ziet verdwijnen. Helaas is er ook een geheel nieuwe vorm van criminaliteit ontstaan. Cybercriminelen worden steeds slimmer. Daarom is het des te belangrijker om – indien je met gevoelige informatie werkt – de informatiebeveiliging van het bedrijf op peil te houden. Hier extra in te investeren. Maar hoe belangrijk is dit nu precies? Wat levert het je op als je met behulp van digitrust.nl werkt aan een betere databeveiliging?

De tijden veranderen 

De belangrijkste reden om te investeren in informatiebeveiliging is dat de tijden simpelweg veranderd zijn. Vroeger waren er maar weinig bedrijven die echt interessante en belangrijke informatie moeten verzamelen. Inmiddels heeft bijna elk bedrijf wel een database waarvan ze liever niet hebben dat die uitlekt. Wanneer gevoelige informatie van klanten bloot komt te liggen, dan heeft dit grote gevolgen voor de reputatie. Als jij als bedrijf jouw klanten onvoldoende kunt beschermen, dan zullen zij in het vervolg niet meer zo snel met je in zee gaan. Dit kan dus enorme gevolgen hebben voor het bestaan van jouw bedrijf. Een datalek is niet iets waar je zomaar weer bovenop komt. 

Onderscheiden van de concurrentie 


Steeds meer klanten vragen zelf of er gedacht is aan informatiebeveiliging. Of de gegevens die zij delen wel echt beschermd worden. Wanneer je grootste concurrenten hier wel echt aantoonbaar werk van hebben gemaakt. Bijvoorbeeld doordat ze over een ISO 27001 certificaat beschikken. Dan kan dit ze een concurrentievoordeel opleveren. Het is een manier om zichzelf te onderscheiden van de rest. Bij hen is alle informatie immers stukken veiliger en dit kunnen ze bewijzen. Dit is dan ook een van de redenen waarom werken aan de informatiebeveiliging ook goed kan zijn voor de concurrentiepositie. 

Minder kosten voor herstel van data- en beveiligingslekken 

 

Als de IT security niet op orde is, dan kunnen er data- en beveiligingslekken ontstaan. Wees je ervan bewust dat dit ook tot heel veel extra kosten kan leiden. Je hebt heel veel werk aan het herstellen van de lekken en het herstellen van je reputatie. Ook moet er aangifte worden gedaan. Dit kost allemaal veel tijd en geld. Voorkomen is in dit geval dus beter dan genezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *