Het belang van betononderhoud in en om het huis

Beton is een heel sterk bouwmateriaal met een lange levensduur. Maar ook beton heeft onderhoud nodig, omdat het aangetast kan worden door zouten, chemische middelen, betonrot en veroudering. Ook als er een lekkage of brandschade is geweest, is het belangrijk om het beton na te laten kijken. Zo blijf je verzekerd van de sterke eigenschappen van beton en ben je er zeker van dat alle constructies in huis nog veilig zijn.

Sommige onderhoudswerkzaamheden kun je goed zelf uitvoeren. Bij groot onderhoud, of betonherstel kun je beter een gespecialiseerd bedrijf inhuren. Dan ben je verzekerd van een goede, veilige reparatie.


Wat kun je zelf doen?

Sommige betononderdelen in huis kun je heel goed zelf onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan een betonvloer in je woning. Dagelijkse reiniging doe je met water en een PH-neutrale (natuurlijke) zeep. Gebruik geen synthetische, alkalische schoonmaakmiddelen, of schuurmiddelen op een betonvloer.

Het beste kun je de vloer regelmatig inwrijven met bijenwas, acryl was, of een speciale was voor beton, zo creëer je een beschermlaag op het beton. 

Ook een betonnen werk- of aanrechtblad kun je zo zelf onderhouden. Beton is een poreus materiaal en de beschermlaag zorgt dat vuil er niet in kan dringen. Een permanentere beschermlaag aanbrengen op een aanrechtblad kan ook, met een epoxylak of twee componenten coating.

Ook gaten in betonnen muren binnenshuis kun je zelf, met een passend vulmiddel, repareren.


Groot betononderhoud
Sommige reparaties aan het beton in en om je huis kun je beter aan een expert overlaten, of in ieder geval eerst advies over inwinnen. Betonrot, of andere schades aan dragende onderdelen van je huis hebben invloed op de veiligheid en dat moet vakkundig hersteld worden.

Ook schade aan een balkon kan heel gevaarlijk zijn. De balustrade, of de draagconstructie, is dan niet meer betrouwbaar terwijl er voor het blote oog niet veel aan te zien hoeft te zijn. Specialisten kunnen nieuwe wapening aanbrengen, betonrot aanpakken en beschadigingen repareren. Meestal kan dit hersteld worden zonder aan de buitenkant de constructie te veranderen.

Je balkon, plafond of vloer, blijft dus dezelfde uitstraling houden en kan weer jarenlang veilig mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *