4 tips voor het beginnen van een zelfstandige onderneming

Veel mensen dromen ervan om een eigen bedrijf te beginnen. Je bent je eigen baas en je kunt volledig je passie volgen. Het is natuurlijk een hele spannende stap. Je geeft bepaalde zekerheden op en je moet naast klanten en een inkomen, ook een hoop andere dingen zelf regelen. Denk hierbij aan marketing, administratie en netwerken. Hierbij 4 tips voor het starten van een eigen bedrijf. Deze tips zullen het een stuk gemakkelijker voor je maken. 

 

Maak een duidelijk plan

Een eigen onderneming starten is een hele grote stap met veel onzekerheden. Zorg ervoor dat je een duidelijk plan hebt gemaakt. Wat heb je precies nodig? Wat zijn je doelen? Wat wil je bereiken? Hoe ga je te werk? Wat bied je de klant precies aan? Wat is je product of dienst? Bereid je altijd goed voor. Bereid je voor op tegenslagen. Zonder een goede voorbereiding, kom je helaas nergens met alleen jouw ambitie. Ook financieel moet je je goed voorbereid hebben. Wat worden de vaste lasten? Hoeveel heb je nodig om het plan te laten slagen? Maak een duidelijk ondernemingsplan. 

 

Neem een zakelijk vestigingsadres

Als startende ondernemer geef je vaak je privé huisadres op als registratieadres bij de Kamer van Koophandel. Ben je ondernemer in het buitenland? Bij Postadrescenter kun je vestigingsadres nemen in Nederland. Laat de post bezorgen op je zakelijke inschrijfadres en zij sturen het door naar jou via de mail. Ook vanwege privacyoverwegingen is het verstandig om een fysiek postadres te nemen bij Postadrescenter. Gebruik dit adres als inschrijfadres bij de KvK. Schrijf je eenvoudig in en kies tussen een jaarpakket of een halfjaarpakket. Vanaf 30 euro per maand kun je al een virtueel kantoor hebben. 

 

Geloof in jezelf

Een van de belangrijkste dingen die je niet moet vergeten tijdens het opbouwen van een eigen bedrijf, is dat je altijd in jezelf moet blijven geloven. Met een goed ondernemingsplan en de support van anderen, moet je altijd 100% overtuigd blijven van je eigen onderneming. Geloof in je eigen capaciteiten. Bij het starten van een bedrijf, zullen er altijd tegenslagen zijn of moet je je verwachtingen bijstellen, maar blijf altijd overtuigd van je eigen idee en dat het succesvol gaat zijn. Volg je hart en heb vertrouwen in jezelf en jouw bedrijf. 

 

Houd je administratie goed bij

Als zelfstandig ondernemer is het heel belangrijk om de administratie van je bedrijf goed bij te houden. Allereerst moet je dit kunnen laten zien aan de Belastingdienst. Je bent verplicht om een urenregistratie bij te houden en er is bewaarplicht van 7 jaar van je administratie. Ten tweede is de administratie ook erg handig voor jezelf, zo zie je zelf duidelijk hoe je er financieel voor staat. Online kun je boekhouden en op de lange termijn zou je er ook een boekhouder voor kunnen inhuren. Dat zal jou veel tijd en moeite kosten wat je vervolgens weer in je bedrijf kan steken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *